Hoe verzorg je de huid die gevoelig is voor acne? Feiten en mythes over acne

Er wordt gezegd dat het een ziekte is die alleen tieners treft. Maar ook volwassenen krijgen steeds vaker te maken met acne. Als je ook met zo’n probleem te maken krijgt, moet je uitzoeken welke manieren je kunt gebruiken om er van af te komen. Kijk of de gangbare denkbeelden over acne ook echt zijn.

Wat is acne?

Acne is een ziekte die door vele factoren wordt veroorzaakt. De meest genoemde zijn: genetische aandoeningen, slechte verzorging, andere huidziekten, stress, dieet en milieuvervuiling. Er ontstaan vlekken als de talgklieren te veel talg afscheiden, dat zich in de haarzakjes verzamelt. Samen met dode huidcellen, cosmetica en andere onzuiverheden ontstaat een uitstekende omgeving voor de vermenigvuldiging van bacteriën die acne veroorzaken.

Reiniging van de acnegevoelige huid

In tegenstelling tot wat iedereen denkt, moet je het gezicht niet reinigen en de talg te zwaar verwijderen, want op deze manier kan acne erger worden of zal de huid uitdrogen. Voor de behandeling van de acnehuid moeten vochtinbrengende en verzachtende preparaten zonder reinigingsmiddelen en met een lichte textuur worden gebruikt. Na gebruik van de cosmetica is het de moeite waard om een toner aan te brengen die de pH-waarde van de huid herstelt en de beschermende hydro-lipidelaag weer opbouwt.

Scrub voor de acnegevoelige huid

Scrubben is een heel belangrijk onderdeel van de verzorging van de acnehuid. Als je van plan bent om het thuis te doen, vergeet dan niet dat het een keer per week moet worden uitgevoerd. Als je echter liever naar een schoonheidssalon gaat, doe het dan één keer per maand. Producten met schurende deeltjes of preparaten met zuren zullen goed werken. Ga altijd naar een bewezen schoonheidssalon en laat het doen onder toezicht van een ervaren specialist. Dankzij de regelmatige peeling wordt je huid gezonder en schoner en kun je er beter voor zorgen.

Feiten en mythes over acne

Geneest de zon acne? Alleen tijdelijk. De zonnestralen drogen de ontsteking op en hebben een bacteriedodend effect. Helaas verandert de huidconditie in de herfst en winter. Er zijn nieuwe veranderingen en verkleuringen, de hoeveelheid afgescheiden talg is groter en de opperhuid die in de zomer verdikt is, schilfert ongelijkmatig.

Moeten puistjes worden uitgeknepen? Nooit! Als je dat wel doet, kan dat leiden tot een infectie; er blijven dan verkleuring of littekens achter. Bovendien kun je bij het uitknijpen van de puistjes bacteriën over je hele gezicht en zelfs over andere delen van je lichaam verspreiden.

Krijg je van stress acne? Het blijkt dat dat inderdaad zo is. Stress verhoogt het niveau van een van de hormonen die verantwoordelijk zijn voor onder andere de verhoging van de bloeddruk. Dit verergert op zijn beurt de conditie van de acnehuid.